Kısa Hikayeler

Kısa Hikayeler

Kısa hikayelerin amacı romanın yüzlerce sayfada yaptığını tek sayfada okuyucuya aktarmaktır. Kısa hikayeler de yazar en az kelimeyle büyük etki bırakma gayretindedir. Çünkü hikayenin hacmi büyüdükçe etkisi azalır. Bu sebeple kısa hikayeler, zaman, mekan tasvirleri karakter analizlerinden uzak durur.  Örneğin; “çocuklar gibi mutluydu” yerine “mutluydu”der ve geçer.

Kısa Hikayeler de kahramanlar sınırlıdır. Birkaç kişiyi geçmez. Ayrıca bir zaman dilimi olmaksızın anlar üzerine inşa edilebilir. Olay örgüsü çok kısadır ve etkileyici olmak zorundadır. Kısa hikayeler de tek bir konu işlenir, başını ve sonunu bilmediğimiz tek bir olaydan ibaret olabilirler.  Bu bilinmeyen boşlukları doldurmak okuyucunun işidir.

Kısa hikaye okuru, kısa hikaye okumaktan memnun olur. Kısa hikayeler, klasik hikayeden başı ve sonu çekip çıkartılmış gibi dururlar. Bu başı ve sonu doldurmak okurun görevidir. Sürpriz veya çarpıcı sonla biten, yazarın bir anda susarak bitirdiği hikaye; okurun en azından hikayenin sonunu doldurmasını kaçınılmaz kılar. Okurda da  bu durumda bir “üretmek zevki” oluşur.

Kısa hikayeler de yazarın mümkün mertebe az kelimeyle anlattıklarından yola çıkan okuyucu, yazarın anlatmadığı ne kadar çok şeyi hayal edebiliyorsa, yazar o ölçüde başarılı olur.

Kısa hikayeler hiç de azımsanmayacak bir yapıdır ve diğer hikayelerden çok fazla okuyucuya sahiptir.

Başa dön tuşu